PETJE

Človeški glas velja za najstarejši in najpopolnejši instrument. Obstajajo dokazi, da so že v prazgodovini svoj glas uporabljali v različne namene, ne samo za govor. Uporabljali so ga za oponašanje živalskih zvokov, da so privabili živali, ki so jih potem ujeli za hrano. Nenazadnje pa tudi za druženje ob ognju, kjer so ob večerih prepevali.

Pa vendarle človeški glas kot instrument ni tako preprosto strenirati, kot se morda zdi na prvi pogled. Instrument pevca namreč nista samo glasilki, temveč celo telo. Glasilki delujeta kot struni, ki nihata. Glede na razteg po dolžini in hitrost nihanja pa ob pravilnem zračnem tlaku tvorita različno visoke tone.

Zato se pri pouku petja najprej naučimo pravilnega pevskega vdiha ter kontroliranega izdiha. Le-to je osnova, ki pevcu odpre določen del resonančnih prostorov in vzpostavi pravilen zračni tlak, ki glasilki zapre tako, da lahko pravilno vzporedno nihata. Pevčev glas torej zveni v telesu – v pevskih resonančnih prostorih, ki glas ozvočijo, tako da pevcu v dvorani ni potrebno peti na mikrofon, da bi bil njegov glas slišen. Resonančne prostore delimo na: prsno resonanco, ki je najbolj aktualna pri nizkih tonih (tu zveni celoten prsni koš) in na resonanco glave, ki je najbolj aktualna pri visokih tonih (tu zvenijo ustna, grlna in nosna votlina ter obnosni sinusi, čelni sinusni prostor ter prostor celotne glave).

S šolanjem in treningi se pevci trudimo te resonančne prostore povezati v en sam zračni steber, tako da se glasovni prehodi zgladijo in glas na vseh višinah zveni izenačeno. Da to dosežemo, treniramo mišice, ki pomagajo pri pravilnem dihanju; notranje trebušne mišice, obrebrne mišice ter mišice medeničnega dna, ki pomagajo prepono dlje obdržati v nizkem položaju, kar podaljša izdih in vzpostavi pravilen tlak v telesu. Treniramo pa tudi mišice obraza ter mišice ob mehkem nebu in ob glasilkah, da vzpostavimo dovolj prostora, da glas lahko resonira v vseh zgoraj naštetih resonančnih prostorih glave, pri tem pa skrbimo, da mišice vratu in čeljusti ostajajo sproščene.

Petje je potemtakem šport, saj pri tem dela celo telo. Vsekakor pa je to čudovit šport, ki ob vsakodnevnem treningu prinaša neverjetne rezultate, človeka bogati v telesu in duhu ter prinaša unikatno in neprecenljivo doživljanje glasbe ter sebe kot pevca in človeka.

Marjetka Luznik

dostopnost